ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ: Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης

 

Άμεσα μέτρα στήριξης των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων με «μπλοκάκι» για όσο διαρκεί η κρίση απαίτησαν με την εκ νέου παράσταση διαμαρτυρίας τους στο υπουργείο Εργασίας οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, Δικηγόρων και Οικονομολόγων.

Για δεύτερη φορά ωστόσο υπήρξε άρνηση από πλευράς του υπουργείου να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα.

Οι Επιτροπές Αγώνα καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό της «στήριξης» μέσω των voucher των 600 ευρώ που μοιράζει αντίστοιχα σχεδόν 400 ευρώ ανά επιστήμονα στους ομίλους των ιδιωτικών ΚΕΚ – Κολεγίων. Τα 600 ευρώ, σε δύο δόσεις μέχρι τέλη Απρίλη, δεν πληρώνουν ενοίκια, ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών, λογαριασμούς, οικογενειακά έξοδα, χρέη που δημιουργήθηκαν στην κρίση.

Οι Επιτροπές Αγώνα απαιτούν άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ και στήριξη μισθωτών, μισθωτών με «μπλοκάκι» και αυτοαπασχολούμενων για όσο διαρκεί η κρίση, καθώς τα κρατικά κονδύλια για έκτακτες ενισχύσεις δεν είναι δωρεά ούτε κυβερνητική «παροχή». Είναι χρήματα των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων από τη βαριά άμεση και έμμεση φοροληστεία στο εισόδημά τους, με τα οποία το κράτος στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούν τους συναδέλφους τους να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις ερχόμενες κινητοποιήσεις, να δώσουν τη μάχη αποκάλυψης της πολιτικής κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων εμπαιγμού αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών.

Απαιτούν:

– Να δοθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, για όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη, σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

– Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για το επόμενο τετράμηνο.

– Να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κλπ. για το επόμενο τετράμηνο. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ.

– Να μπει φραγμός στις απολύσεις. Να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των μισθωτών συναδέλφων, που δεν είναι «συνεργάτες» αλλά εργαζόμενοι.

– Να υπαχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι στα μέτρα για τη μείωση του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης, όπως ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους.

– Να ανασταλεί η πληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες για όλους τους δανειολήπτες, ανεξάρτητα εάν είναι ενήμεροι ή όχι.

– Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

– Όλα τα έκτακτα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κλπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να συμπεριλάβουν και τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι».

– Κατάργηση του άρθρου 12 της ΠΝΠ που ανοίγει το δρόμο για την επίταξη απεργών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Απαγόρευση των απολύσεων την περίοδο των έκτακτων μέτρων.

– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.) να διατεθούν με ευθύνη της εργοδοσίας. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.

Αναγκαία προϋπόθεση και απόλυτη προτεραιότητα:

– Να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές Υγείας με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων ΠΦΥ, να δοθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας στους υγειονομικούς με ευθύνη του κράτους, να επιταχτούν ιδιωτικές κλινικές, κλίνες ΜΕΘ και εργαστήρια.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ: Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης
Scroll to top