Κινητοποιήσεις στις 18 και 30 Μάρτη για τη στήριξη του εισοδήματός τους και μέτρα προστασίας

Πολύμορφες δράσεις διοργανώνουν το επόμενο διάστημα οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και Δικηγόρων για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αστική πολιτική, με αφορμή το νέο επίδομα πτωχοκομείου των 400 ευρώ της κυβέρνησης. Παράλληλα, διεκδικούν μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, διοργανώνουν κινητοποιήσεις την Πέμπτη 18 Μάρτη στο υπουργείο Εργασίας και την Τρίτη 30 Μάρτη πανελλαδική μέρα δράσης από όλους τους χώρους αυτοαπασχολουμένων και μισθωτών επιστημόνων, όπως ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Κατερίνα Γεράκη από την Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που όχι μόνο αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά δεν αναλαμβάνει και καμία ευθύνη για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση ειδικά απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς επιστήμονες, όχι μόνο αρνείται τη στήριξη του εισοδήματός τους, αλλά από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εμπαίζει τον κλάδο με τα επιδόματα πτωχοκομείου, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τα προγράμματα τηλεκατάρτισης. (Δείτε εδώ βίντεο).

Τα αιτήματα των εργαζομένων ανέπτυξε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και γραμματέας του Σωματείου Μισθωτών – Τεχνικών. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800 ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας, απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ κ.ά. Κατήγγειλε την πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης που θέλει να κάνει επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου, με “ξένα κόλλυβα”! Το 400άρι είναι από το αποθεματικό των εισφορών των εργαζομένων που προοριζόταν για τους άνεργους του κλάδου, για να πάρουν ένα επίδομα ανεργίας… που δεν έλαβαν ποτέ. (Δείτε εδώ βίντεο).

Ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Επιτροπής Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων Δικηγόρων, επισήμανε ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο με ευθύνη της κυβέρνησης που δεν στηρίζει τα εισοδήματα του κλάδου αλλά και δεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο δικαστικού υπαλλήλου στο Πρωτοδικείο Πειραιά, γεγονός που επιβεβαίωσε τους σοβαρούς κινδύνους από την έλλειψη μέτρων προστασίας στις δικαστικές υπηρεσίες. Κατήγγειλε την κυβέρνηση που έχει κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους χώρους δουλειάς, δεν ενισχύει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θυσιάζει την προστασία της υγείας των εργαζομένων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα και μεταθέτει προκλητικά την κρατική στην ατομική ευθύνη ενώ κλιμακώνει την καταστολή σε βάρος εργαζομένων και νεολαίας (δείτε εδώ βίντεο).

Ο Βαγγέλης Φιλέρης εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το επίδομα των 400 ευρώ είναι ψίχουλα που δεν επαρκεί για να καλυφθούν ούτε οι βασικές επαγγελματικές ανάγκες αλλά ούτε και οι βιοποριστικές οικογενειακές ανάγκες των αυτοαπασχολουμένων (δείτε εδώ βίντεο).

Ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στο χώρο με την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα καθώς καθημερινά πληθαίνουν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία, η αναστολή συμβάσεων στις δικηγορικές εταιρείες και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία (δείτε εδώ βίντεο)

Τα αιτήματα

• Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800 ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους.

• Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών από την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2020. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, κατ’ αρχάς για τα έτη 2020 και 2021, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

• Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020 και 2021. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ιδιαίτερα για τους μισθωτούς:

• Να κηρυχτούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις (μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.). Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.

• Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο. Παλεύουμε για 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο.

• Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

• Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων. Επίταξη του ιδιωτικού συστήματος Υγείας».

Κινητοποιήσεις στις 18 και 30 Μάρτη για τη στήριξη του εισοδήματός τους και μέτρα προστασίας
Scroll to top