Ο λαός να δυναμώσει τον αγώνα για απεμπλοκή της Ελλάδας από ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιούλη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί το λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν μαζικά το ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής, 9-11 Ιουλίου 2024 και να πάρουν μέρος στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής είναι άκρως επικίνδυνες για το λαό μας και τους άλλους λαούς, τροφοδοτούν την κλιμάκωση και επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται για δυόμιση χρόνια στην Ουκρανία, ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την αστική τάξη της Ουκρανίας, με την καπιταλιστική Ρωσία, δίνουν μεγαλύτερη στήριξη στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ στην γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Η ατζέντα-“φωτιά” της Συνόδου περιλαμβάνει την ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση και παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο καθεστώς Ζελένσκι στην Ουκρανία στην πορεία ένταξης της στο ΝΑΤΟ, μεγαλύτερη ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, ισχυροποίηση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, επέκταση της δράσης της ΝΑΤΟϊκής μηχανής στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στην Ασία, σε όλη την υδρόγειο, σε ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία, την ώρα που πυκνώνουν τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου.

Αποτελεί σήμα κινδύνου για τους λαούς η περαιτέρω πυρηνική προετοιμασία, ο εκσυγχρονισμός του πυρηνικού οπλοστασίου της λυκοσυμμαχίας και η χωροθέτησή του σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι εξελίξεις προειδοποιούν: “Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα αλλάζουν” και έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα 75 χρόνια που συμπλήρωσε αυτή τη χρονιά το ΝΑΤΟ, σημαδεύονται από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στρατιωτικές βάσεις, δολοφονίες, πραξικοπήματα και καταστολή κατά των λαών. Οι μύθοι περί “αμυντικής συμμαχίας”, εγγυητή της ειρήνης και της ασφάλειας έχουν καταρρεύσει. Το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ευρωαταλαντικού ιμπεριαλισμού, που προκαλεί πολλά δεινά στους λαούς.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ με τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων ΝΑΤΟϊκών κομμάτων, για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, έχουν εμπλέξει τη χώρα μας στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού και πυρομαχικών στον πόλεμο στην Ουκρανία, την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ.

Με δική τους ευθύνη, ενάντια στον λαό μας που υποφέρει από τα οξυμένα προβλήματα, ξοδεύονται 7 και πάνω δις ευρώ κάθε χρόνο και επιπλέον 8,5 δις Ευρώ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Με δική τους ευθύνη στέλνεται Φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στον πόλεμο στην Ερυθρά θάλασσα στην ευρωενωσιακή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, καταβάλλοντας ο λαός 500.000 Ευρώ την ημέρα και πληθαίνουν οι αποστολές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Με δική τους ευθύνη και κάτω από αμερικανοΝΑΤΟϊκή εποπτεία πραγματοποιούνται τα παζάρια με τη ΝΑΤΟϊκή Τουρκία, με μεγάλους κινδύνους σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Κάτω από τη ΝΑΤΟϊκή “ομπρέλα”, προωθείται διχοτομική λύση στην Κύπρο, που νομιμοποιεί την 50χρονη εισβολή και κατοχή του τουρκικού κράτους στο 37% των εδαφών του νησιού.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία να προβληματιστούν: Τι σχέση έχουν οι πολεμικοί σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που μετατρέπει την οικονομία της σε “πολεμική οικονομία”, με τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού μας; Τι σχέση έχουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις ανάγκες του λαού μας; Πώς συμβαδίζουν οι αποφάσεις αυτές με τη θέληση του λαού μας να ζει ειρηνικά με τους άλλους λαούς, με το παλλαϊκό αίτημα να μην μετατραπεί η χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και ο λαός μας σε στόχο αντιποίνων; Μέχρι πότε θα πληρώνουμε με τον ιδρώτα και το αίμα μας την πολεμική προπαρασκευή κατά άλλων λαών;

Οι εξελίξεις τονίζουν ότι είναι μονόδρομος η συνέχιση και η κλιμάκωση της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ–ΕΕ.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ, να επιστρέψει η Φρεγάτα “Ψαρά” από τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα και όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο του
Ο λαός να δυναμώσει τον αγώνα για απεμπλοκή της Ελλάδας από ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Scroll to top