“Πράσινη ανάπτυξη” της ΕΕ και των κομμάτων της ίσον ενεργειακή φτώχεια για τον λαό… Ως εδώ! Την απάντηση θα τη δώσουμε μαζί!

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από τους παραβρισκόμενους πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «”Πράσινη ανάπτυξη” της ΕΕ και των κομμάτων της ίσον ενεργειακή φτώχεια για τον λαό… Ως εδώ! Την απάντηση θα τη δώσουμε μαζί! Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό!», στο ξενοδοχείο «Wyndam». Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι της βιομηχανίας, όπως από τον κλάδο της Ενέργειας κ.α.

Στην εκδήλωση, η κεντρική ομιλία έγινε από τον Μάκη Παπαδόπουλο, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της ομιλίας του) ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τον Χρήστο Ματαράγκα, μέλος του ΤΓ του Τομέα Ενέργειας – Νερού της ΚΟΑ, Πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας (δείτε εδώ βίντεο και διαβάστε εδώ την ομιλία) και τον Χρήστο Μουλό μέλος του ΤΓ του Τομέα Ενέργειας – Νερού της ΚΟΑ και αντιπρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας (δείτε εδώ βίντεο και διαβάστε εδώ την ομιλία).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και πλούσια συζήτηση.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μ. Παπαδόπουλου

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία, είναι συνηθισμένο το φαινόμενο σε κάθε προεκλογική περίοδο η εκάστοτε κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα να επιδίδονται και να διαγκωνίζονται στο εμπόριο ελπίδας και φόβου.

Όμως η στημένη αντιπαράθεσή τους για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας.

Όλοι οι συνένοχοι για την κλοπή, τον εμπρησμό του λαϊκού εισοδήματος παριστάνουν τώρα τους πυροσβέστες! Όλοι οι συνένοχοι για την πολιτική που γεννά την ενεργειακή φτώχεια παριστάνουν τώρα τους σωτήρες. Τους ακούμε στα κανάλια να μοιράζουν προσωρινές επιδοτήσεις στα λαϊκά νοικοκυριά, να υπόσχονται επανακρατικοποιήσεις και φορολόγηση των υπερκερδών των ομίλων.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν και να δράσουν αποφασιστικά με βάση την πολύτιμη πείρα που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Να σκεφτούν ποιος είπε την αλήθεια, ποιος μπήκε μπροστά στον αγώνα για τα προβλήματά τους και ποιοι προσπάθησαν να τους εξαπατήσουν και να τους παγιδεύσουν. (…)

Όλ’ αυτά τα χρόνια, το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα, προσπάθησε με όλες τους της δυνάμεις να προειδοποιήσει το λαό για το τι θα συμβεί. Προσπάθησε να φωτίσει τους πραγματικούς στόχους της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας και της πράσινης μετάβασης. Ανέδειξε έγκαιρα τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για το λαό η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η αντίσταση και η αντεπίθεση των εργαζομένων. (…)

Μεγάλα κέρδη για τα «πράσινα αρπακτικά»

Τώρα η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέσα απ’ τις προβλέψεις του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ένα νέο μεγάλο πακέτο κρατικής στήριξης επενδύσεων που μπορούν να φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ, με στόχο να ολοκληρωθεί η απολιγνιτοποίηση το 2030 και το 80% του ηλεκτρικού ρεύματος να παράγεται από ΑΠΕ. Περιλαμβάνει επενδύσεις από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έως την αποθήκευση ενέργειας και την ανάπτυξη «πράσινων» καυσίμων.

Ποιοι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για όλ’ αυτά; Αυτοί που ωφελήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια από τα κοινοτικά προγράμματα και τους αναπτυξιακούς νόμους, οι μεγάλοι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι τράπεζες που σημείωσαν ρεκόρ κερδών το προηγούμενο διάστημα. Όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο να χειροκροτούν για το ρεκόρ επενδύσεων την προηγούμενη διετία.

Όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για το αν θα έχουμε σταθερή και δυνατή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Γιατί έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.

Εμείς όμως έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση, που γεννά την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, την αβεβαιότητα πώς θα καλύψουμε ένα βουνό από υποχρεώσεις; (…)

Ο μεγάλος χαμένος

Δεν είναι δύσκολο να απαντήσουμε ποιος θα είναι ξανά ο μεγάλος χαμένος, ποιος θα συνεχίσει να ματώνει, αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε στην κατεύθυνση που υπαγορεύει η στρατηγική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης. Αν, με άλλα λόγια, συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση. Χαμένοι θα είμαστε ξανά εμείς οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί τα κέρδη των «πράσινων» επενδυτών δε θα πέσουν απ’ τον ουρανό.

Τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων θα συνεχίσουν να αυξάνονται πρώτ’ απ’ όλα με το ξεζούμισμα των εργαζομένων του κλάδου, με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, με τη μείωση των πραγματικών μισθών απ’ την εκτίναξη του πληθωρισμού. Τα «πράσινα» κέρδη θα συνεχίσουν να διασφαλίζονται με την επέκταση των μαύρων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με την αύξηση των εργολαβικών εργαζόμενων με μισθούς πείνας, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις αντεργατικές ρυθμίσεις που κορυφώθηκαν με το νόμο Χατζηδάκη.

Οι ψηλότεροι μισθοί, συγκριτικά με άλλους κλάδους, δεν αποτελούν κάποιο δώρο της εργοδοσίας. Αυτό έλειπε, μια τόσο εξειδικευμένη εργασία, με τόσο ψηλή παραγωγικότητα, απ’ την οποία θησαυρίζουν οι όμιλοι, να αμείβεται με τον κατώτερο βασικό μισθό. Οι πραγματικοί μισθοί είναι στην ουσία χαμηλότεροι, αν συνυπολογίσουμε ότι η κλεμμένη εργασία ξεπερνά κατά πολύ το τυπικό 8ωρο για μεγάλο τμήμα των εργαζομένων. Αρκετοί εργαζόμενοι αφιερώνουν στην πραγματικότητα όλη τους τη μέρα για να προλάβουν τις προθεσμίες και τα deadlines.

Όμως οι νέες θυσίες δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους του κλάδου. Η ενεργειακή ακρίβεια θα συνεχίσει να ροκανίζει το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Οι όποιες κρατικές επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να βγαίνουν απ’ τις δικές μας τσέπες, για να επιδοτήσουν τελικά τη διατήρηση των υψηλών τιμών και τα κέρδη των ομίλων.

Η βαριά και ασήκωτη έμμεση φορολογία και η περικοπή των κοινωνικών δαπανών θα συνεχιστεί για να πληρωθούν τα παλιά και νέα δάνεια, να κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα και να διασφαλιστεί η εκταμίευση των δόσεων των κοινοτικών ταμείων.

Οι όμιλοι θα συνεχίσουν να καρπώνονται εύκολα τεράστια κέρδη μέσα στην απελευθερωμένη αγορά και η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάζει, όπως και οι προηγούμενες, ως κοινωνική πολιτική κάποια προσωρινά μέτρα φορολόγησης ενός μικρού μέρους της μεγάλης κλοπής.

Οι συνένοχοι

Όλα τα αστικά κόμματα είναι συνένοχα για την προώθηση αυτής της πολιτικής σε βάρος του λαού. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 σηκώνουν μαζί με τη ΝΔ τη σημαία της Πράσινης Μετάβασης της ΕΕ και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν το βασικό πλαίσιο για την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων στον τομέα της Ενέργειας και τη λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Για την προώθηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ διαμόρφωσε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Όλοι μαζί διέπραξαν το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Με τις επιβαρύνεις του κοινοτικού εμπορίου ρύπων ο εγχώριος λιγνίτης μετατράπηκε τεχνητά σε ακριβό καύσιμο και άνοιξε ο δρόμος για την ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε αναγκαίο στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή. Χωρίς τις δεσμεύσεις του Εμπορίου Ρύπων το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί στο 1/3 του σημερινού.

Σήμερα ο Τσίπρας καταγγέλλει με θράσος την πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Η αλήθεια είναι ότι την τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από εγχώριο λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%, έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και δεν προχώρησε η κατασκευή νέων μονάδων. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης, κρατώντας προσωρινά κάποιες μονάδες στη ζωή, μπροστά στο φόβο της ενεργειακής ανεπάρκειας, και ενεργοποιώντας τη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5. (…)

Οι μικρές διαφορές δεν αλλάζουν την ουσία

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν ξανά να εξαπατήσουν. Οι μικρές διαφορές τους με την κυβέρνηση ούτε έχουν στόχο, ούτε μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την κατάσταση του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς και υπόσχεται να ελέγξει την αισχροκέρδεια των ομίλων. Εστιάζει στην απόφαση της ΝΔ για μείωση της συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Γι’ αυτό, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ έπαψε πλέον να λειτουργεί ως «πραγματική εταιρία κοινής ωφέλειας» και λειτουργεί πλέον με επιχειρηματική κερδοσκοπική λογική.

Δικαιολογημένα κανείς δεν εμπιστεύεται το ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνίστησε στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, των περιφερειακών αεροδρομίων, όταν μιλά για επανακρατικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατά 17% την κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και προώθησε το 3ο Μνημόνιο που προβλέπει τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% του συνόλου της αγοράς, για να προχωρήσει η «απελευθέρωση». Εφάρμοσε το σύστημα ΝΟΜΕ με το οποίο η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πουλά το παραγόμενο ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές. Έτσι εμφανίστηκε η ζημιογόνος πορεία την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ για να προχωρήσει στις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος το Σεπτέμβρη του 2019.

Ας υποθέσουμε όμως ότι για μια φορά λέει την αλήθεια. Πώς θα διασφαλίσει η επανακρατικοποιημένη ΔΕΗ τα κέρδη των μετοχών της και τα μερίδιά της στον ανταγωνισμό με τους άλλους ομίλους; Όπως τα διασφάλιζε και πριν την απώλεια του 51% απ’ το κράτος. Με ακριβά τιμολόγια για τα λαϊκά νοικοκυριά, αύξηση των εργολαβικών εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση, αύξηση της εκμετάλλευσης του μόνιμου προσωπικού.

Γι’ αυτό η ΔΕΗ προχωρούσε σε αυξήσεις και όταν το κράτος κατείχε το 51% και συνεχίζει και τώρα που ελέγχει ακόμα το μάνατζμεντ τη ΔΕΗ. Ακόμα και στην εποχή πριν την «απελευθέρωση», που υπήρχε αποκλειστικά κρατικός τομέας ηλεκτρικής ενέργειας, υπήρχε μεγάλη διαφορά στην επιβάρυνση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης σε σχέση με βιομηχανικούς ενεργοβόρους ομίλους, όπως η ΠΕΣΙΝΕ.

Οι όποιες επανακρατικοποιήσεις γίνονται τώρα στην Ευρώπη δε συνιστούν φιλολαϊκή πολιτική, αλλά μεταφορά των ζημιών πολλών δισ. των μετόχων στις πλάτες των φορολογούμενων εργαζόμενων.

Η επανακρατικοποίηση το 2022 της γαλλικής κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού EdF φόρτωσε στην πράξη στις πλάτες των Γάλλων φορολογούμενων ζημιές που ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ, ενώ όσο ήταν κερδοφόρα το 2021 τα οφέλη καρπώνονταν οι μεγαλομέτοχοί της.

Το παράδειγμα της ΔΕΗ διδάσκει ότι το κράτος του κεφαλαίου δεν μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκό αντίβαρο στα συμφέροντα των ιδιωτικών ομίλων. (…)

Έχουμε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα και χειροπιαστά τι μπορεί να διασφαλίσει ο σοσιαλισμός σήμερα στην Ελλάδα:

1) Θα αξιοποιηθούν με νέες τεχνολογίες, αφού θα απαλλαγούμε απ’ τις δεσμεύσεις του Εμπορίου Ρύπων και γενικότερα της Πράσινης Μετάβασης της ΕΕ, τα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη. Θα μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά για την ηλεκτροπαραγωγή με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης όπως η Πτολεμαΐδα 5. Θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για την παραγωγή υδρογόνου, με μικρότερο κόστος απ’ το αντίστοιχο της παραγωγής του από ΑΠΕ.

2) Θα προχωρήσει η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και να αυξηθεί η σχετική ηλεκτροπαραγωγή, συμβάλλοντας και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Θα προχωρήσει η έρευνα και για αξιοποίηση μεγάλων γεωθερμικών πεδίων που υπάρχουν στη χώρα μας στους νομούς Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Φθιώτιδας και άλλες περιοχές.

Δε θα εξαρτάται πλέον ο βαθμός συμμετοχής των υδροηλεκτρικών έργων απ’ τον ανταγωνισμό των ομίλων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

3) Απαλλαγμένη απ’ τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εργατική εξουσία θα συνάψει αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες για την έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

4) Θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, απ’ την κατασκευή ηλιοθερμικών σταθμών μέχρι τον οικιακό εξοπλισμό, με προτεραιότητα τους μεγάλους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Γιατί επίσης δεν είναι μονόδρομος η κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μειωθεί δραστικά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Θα υπάρξει επίσης προετοιμασία για την αξιοποίηση υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αναπτύσσεται και θα γίνει φθηνότερη η παραγωγή από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ώστε να μειωθούν τα δαπανηρά έργα μεταφοράς ενέργειας.

5) Θα στηριχτεί και θα δοθεί ώθηση στην παραγωγή σημαντικών ενεργοβόρων κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας.

6) Με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα προσδιοριστεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στα δάση και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αντίστοιχα θα προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης.

Πάνω απ’ όλα ο σοσιαλισμός θα κατοχυρώσει ότι όχι μόνο τα καύσιμα, αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα τρόφιμα, η υγεία και η ίδια η εργατική δύναμη δε θα αποτελούν πλέον εμπορεύματα.

Μας ρωτούν ορισμένοι, πολλές φορές καλοπροαίρετα:

Μπορούν να γίνουν όλα αυτά; Είναι ρεαλιστικά.

Μα έγινανυλοποιήθηκαν στον 20ό αιώνα. Γιατί στον 21ο αιώνα, που έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, να μην μπορούν να ξαναγίνουν; (…)

Με το ΚΚΕ να απορρίψουμε τη λογική του δήθεν μικρότερου κακού

Καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην επιλογή του δήθεν μικρότερου κακού, στην επιλογή που μας οδήγησε και μας οδηγεί απ’ το κακό στο χειρότερο. Να μην επιλέξουν ανάμεσα στη λίγο πιο γρήγορη ή λίγο πιο αργή απολιγνιτοποίηση, ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να αγωνιστούν με το ΚΚΕ για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, όπως το Εμπόριο Ρύπων.

Να ψηφίσουν και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για την κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στα τρόφιμα και όχι για την αναζήτηση των λιγότερο επώδυνων συντελεστών φορολογίας που επιτρέπει η ΕΕ. (…)

Μπροστά στα δύσκολα που έρχονται, απέναντι σε όποια κυβέρνηση και να σχηματιστεί, επιλέγουμε ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή. Ψηφίζουμε ΚΚΕ, παίρνουμε τη θέση μας στη μάχη δίπλα στο ΚΚΕ, δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε γειτονιά. Επιλέγουμε το δρόμο της αναμέτρησης με την άρχουσα τάξη, το δρόμο της ανατροπής για τη ζωή που μας αξίζει.

“Πράσινη ανάπτυξη” της ΕΕ και των κομμάτων της ίσον ενεργειακή φτώχεια για τον λαό… Ως εδώ! Την απάντηση θα τη δώσουμε μαζί!
Scroll to top