Συνέδριο ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Μηχανικών

Απεμπλοκή της χώρας απ’ τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Το ενδιάμεσο συνέδριο της Ομοσπονδίας πραγματοποιείται σε μια περίοδο επικίνδυνων εξελίξεων με την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ύστερα και από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους

Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ στην πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση που το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του ανταπαντήσουν στην ιρανική επίθεση, με θύματα τους λαούς.

Η ισραηλινή κατοχή και η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι ισραηλινές επιθέσεις στην Συρία και το Λίβανο, καθώς επίσης οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ερυθρά Θάλασσα, με την παρουσία ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμμετοχή και της Ελλάδας, διαμορφώνουν τους όρους για γενίκευση του πολέμου και ανοίγουν τις “πύλες της κολάσεως”. Οι λαοί της περιοχής, μαζί και ο ελληνικός λαός, είναι στη δίνη μεγάλων κινδύνων.

Η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι βαθιά μπλεγμένη σε δύο ταυτόχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με οδυνηρές συνέπειες.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν ότι σε περίπτωση εμπλοκής των ΗΠΑ στην πολεμική αντιπαράθεση, θα αποτελέσουν εν δυνάμει στόχους οι χώρες που διαθέτουν βάσεις των ΗΠΑ, φανερώνουν τους θανάσιμους κινδύνους για τον λαό μας από την ύπαρξη και την επέκταση του δικτύου των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και της συμμετοχής τους στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι ίδιες οι εξελίξεις φανερώνουν ότι η ολοένα βαθύτερη ελληνική εμπλοκή δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της Ελλάδας, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, εξυπηρετεί τους δολοφονικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ρίχνει νερό στον μύλο της επιθετικότητας του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ.

 • Απαιτούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ, να αποσύρει άμεσα τη στήριξη της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η Φρεγάτα “Ύδρα” από την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.
 • Δε θα δεχθούμε να γίνουμε “κρέας για τα κανόνια” των ιμπεριαλιστών, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης. Καταδικάζουμε τη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς του κόσμου που παλεύουν για το δίκιο τους.

 

Ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» καταρρέει με την κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το συνέδριο της ομοσπονδίας μέχρι σήμερα εξακολουθούμε να βιώνουμε μια καθημερινότητα που συνεχώς επιδεινώνεται από την ακρίβεια, τα συρρικνωμένα εισοδήματα, τις «φυσικές καταστροφές» και τις επιπτώσεις από αυτές.

Στους  τομείς που προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας (δημόσια έργα, δόμηση, περιβάλλον, μεταφορές, ενέργεια, φυσικοί πόροι), και καλούμαστε να υλοποιήσουμε είναι στη πραγματικότητα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ντόπιους και σε ξένους ομίλους και η διευκόλυνση και εξυπηρέτηση  των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για «στρατηγικές» επενδύσεις.

Στους χώρους δουλειάς, η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση της εργασίας, η ιδιωτικοποίηση, η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, η πολυνομοθεσία επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τις συνθήκες εργασίες.

Το αντικείμενο των μηχανικών στο δημόσιο έχει μετατραπεί σε «διεκπεραίωση επενδυτικών σχεδίων» του ενός ή του άλλου μεγαλοεπενδυτή «αρπακτικού», για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, και ως αποθετήριο ευθυνών, με τις ποινικές και αστικές ευθύνες που φορτώνουν στους υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα καθημερινά τα κρατικά εγκλήματα, επ΄ ωφελεία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, αποδεικνύουν, με δραματικό τρόπο, ότι η προστασία και διαχείριση των κοινωνικών αγαθών δεν μπορεί να παραδίδεται στην κερδοσκοπία καθώς και ότι είναι  πιεστική η ανάγκη για υπηρεσίες που να λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, για τη δημιουργία σύγχρονων έργων υποδομής, έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης.

 

Στα πλαίσια αυτά συνεχίζονται οι αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα κ.α. και διευρύνουν την τραγική κατάσταση που βιώνουμε.

Η υποστελέχωση αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών, που αποτελούν ένα ευέλικτο μηχανισμό προθύμων, που δε θα αμφισβητεί ούτε τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που τίθενται, ούτε τις διαδικασίες, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα. Λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καταστρατηγώντας εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις και οποιοδήποτε δημόσιο έλεγχο, κάνοντας ένα σοβαρό βήμα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Οι όποιες προσλήψεις εξαγγέλθηκαν και με δυσκολία κατάφεραν να επιτευχθούν δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε καν τις αποχωρήσεις του τελευταίου διαστήματος λόγω συνταξιοδοτήσεων, πόσο άλλωστε να καλύψουν τα μεγάλα κενά των υπηρεσιών.

 

Οι αυξήσεις «κοροϊδία» της κυβέρνησης με τις οποίες μονιμοποίησε για άλλη μια φορά μισθολογικές απώλειες και καταργήσεις 13ου και 14ου κ.α. και με 1,5 ευρώ περίπου την ημέρα και του 0,5 ευρώ για κάθε παιδί πανηγύριζει ότι έδωσε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, όταν η ακρίβεια και η φοροληστεία τσακίζουν το πενιχρό εισόδημα, προϋπολογίζονται για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων σε 557 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που μόνο για στρατιωτικές δαπάνες το 2022 η Ελλάδα ξόδεψε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το σύνολο των οποίων δεν αφορούν δαπάνες για την άμυνα τις χώρας, αλλά εξοπλισμούς στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές αποστολές που διατηρούμε σε πάνω από δέκα χώρες.

Τα διάφορα μπόνους δεν οδηγούν ούτε στο ελάχιστο στην ανάκτηση των τεράστιων μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Δε συνιστούν σε καμία περίπτωση μόνιμη “παροχή” προς τους εργαζόμενους, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να αυξομειώνει κάθε χρόνο τον πήχη των στόχων ή ακόμη και να τα κόβει τελείως ανάλογα με τα «δημοσιονομικά περιθώρια». Όσοι συνάδελφοι σήμερα θα πάρουν κάποιο μπόνους, αύριο με τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο μπορεί να βρεθούν εκτός! Η διεύρυνση της εφαρμογής αυτών των συστημάτων θα δημιουργήσει νοσηρό εργασιακό περιβάλλον στις υπηρεσίες, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, ο ατομικισμός και εντατικοποίηση της εργασίας. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών στο σύνολο των εργαζομένων χωρίς εξαιρέσεις!

Με ταξική ενότητα & αγώνα, ενάντια στην αδιέξοδη διαβούλευση για δήθεν «λύσεις»

Απέναντι σε όλα αυτά, όλες οι άλλες παρατάξεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ (Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση, Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών – ΔΚΜ, Ενωτική Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση – ΕΔΑΚ και Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία) και αφού μοίρασαν τις θέσεις στο προεδρείο όπως τους βόλευε βαφτίζοντάς το «αντιπροσωπευτικό αναλογικό», συνέχισαν στην ίδια γραφειοκρατική λειτουργία του ΔΣ της «βιομηχανίας» έκδοσης ανακοινώσεων «ενάντια» στις αναδιαρθρώσεις. Ωστόσο στην πράξη, με τη στάση και την τοποθέτησή τους βάζουν πλάτη υποστηρίζοντας ότι υπάρχει και «θετική πλευρά» όλων αυτών των αλλαγών, που εάν βάλουμε πλάτη και ενισχύσουμε μπορούμε να βγούμε «κερδισμένοι» ως εργαζόμενοι. Στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται πίσω από τις εφαρμοζόμενες αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο.

Απέφυγαν τη μαζική ζωντανή λειτουργία της Ένωσης γιατί στην πράξη δεν πιστεύουν στη δύναμη των αγώνων μας. Μετατρέπουν τις γενικές συνελεύσεις σε «σεμινάρια» ενημέρωσης, ανάγουν την απεργία  αποχή σε «ύψιστη» μορφή αγώνα και πίεσης ενώ υπονομεύουν με το τρόπο τους τη συμμετοχή των μελών στις κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη ΓΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Θεσσαλίας την 19/1 για συμμετοχή στην απεργία της 28/2 απέσυραν το θέμα προκειμένου να αποφασίσει πρώτα η ΑΔΕΔΥ παρ’ όλο που αποδέχονται ότι υπάρχει δικαιολογημένη απαξίωση της στη συνείδηση του κόσμου της εργασίας», και τελικώς έβγαλαν ανακοίνωση συμμετοχής μια εβδομάδα πριν την απεργία, χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας. Ομόιως και για την απεργία την 17/4 στην ίδια λογική με τις ηγεσίες ΓΣΕΕ  ΑΔΕΔΥ. Αφού ισχυρίστηκαν αρχικώς ότι δεν μπορούνε να πάνε σε απεργία με τη συμβιβασμένη ΓΣΕΕ αλλά ούτε και σε «κομματικές» απεργίες και ότι οι συνάδελφοι σε συμμετέχουν σε συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και καλύτερα να πάμε σε κλαδική κινητοποίηση, περίμεναν την απόφαση της ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια άλλων ομοσπονδιών του δημοσίου, η ανακοίνωση βγήκε μόλις μια εβδομάδα πριν, υπονομεύοντας τη δυνατότητα να υπάρξει ενιαία απάντηση των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κλιμάκωση των αγωνιστικών τους διεκδικήσεων, αλλά και της συμμετοχής των συναδέλφων που συμμετέχον στο συνέδριο, αφού πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν από αυτό.

Προχωρούν σε δικαστικές προσφυγές κατά αναπτυξιακών οργανισμών (προκειμένου να φρενάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις) την ώρα που όλα πλέον έχουν παραδοθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ταυτόχρονα, δηλώνουν ανοιχτά ότι αποφεύγουν να έρθουν σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν να μας δοθούν τα «δωράκια», τα οποία διεκδικούν και τάζουν (αποθεματικό, πόρος, αποζημιώσεις επιτροπών). Κανένα τέτοιο δωράκι όμως δεν αναπληρώνει στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες που έχουμε υποστεί όλη την προηγούμενη δεκαετία απ’ τις περικοπές στους μισθούς και τη σημερινή ακρίβεια που βρίσκεται σε μόνιμη ανοδική πορεία.

Αυτή είναι η κοινή αντίληψη για το εργατικό κίνημα που επέτρεψε τα τελευταία χρόνια στην ΕΜΔΥΔΑΣ να «συγκυβερνούν» οι «αριστεροί» της Συσπείρωσης που κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση της «Δεξιάς» με τους «δεξιούς» της ΔΚΜ, διαφημίζοντας τα κέρδη της «διαβούλευσης» με τον εκάστοτε υπουργό.

Είναι ώρα να πούμε «ως εδώ» στους εργολάβους λύσεων που ουσιαστικά υπονομεύουν τον λαϊκό αγώνα για να ανοίξουν το δρόμο για τους επόμενους νέους κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα «προστατεύσουν» τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Γυρίζουμε την πλάτη στην ολέθρια για το κίνημα κατεύθυνση του «αντιδεξιού – αντικυβερνητικού» μετώπου που με κορόνες ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση συσκοτίζει το κεφάλαιο, τον πραγματικό μας αντίπαλο, φωτογραφίζει τη «λύση» στην ανατροπή της «δεξιάς» κυβέρνησης.

Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Απέναντι στο μέγεθος της επίθεσης, τις αυταπάτες για λύση χωρίς σύγκρουση, μόνη διέξοδος ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας. Δημιουργούμε εστίες αντίστασης σε κάθε εργασιακό χώρο και γειτονιά.

Σε καλούμε να καταδικάσεις τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τη λογική του κοινωνικού εταιρισμού των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που αφοπλίζουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Καταδίκασε αυτές τις δυνάμεις που πιστές στο δρόμο της στήριξης των αφεντικών συστρατεύονται με ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και μας καλούν να στηρίξουμε το «δικό μας» ιμπεριαλιστή – ληστή, να εγκαταλείψουμε ότι καταφέραμε να κρατήσουμε ως δικαιώματα μέχρι σήμερα, να θυσιάσουμε τα πάντα για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Να μη σκύψουμε το κεφάλι! Υπάρχει ελπίδα! Είναι η πρωτοπόρα δράση των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα τους, ο κοινός μαζικός και συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Δυναμώνουμε τον αγώνα και παλεύουμε για:

 • Αυξήσεις 20% στους μισθούς και τις συντάξεις. Αναπλήρωση όλων των απωλειών στο εισόδημα και στα άλλα δικαιώματά μας.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017.
 • Ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων 2016 – 2017!
 • Πλήρης μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα.
 • Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική «αξιολόγηση» και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
 • Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
 • Μαζικές προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού όλων ειδικοτήτων στο σύνολο των υπηρεσιών.
 • Μόνιμη και Σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.
 • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση.
 • Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, κανένας αναπτυξιακός οργανισμός! Έξω οι εργολάβοι!
 • Πλήρης κάλυψη των εξόδων μετακίνησης όσων υπαλλήλων εκτελούν εξωτερική εντός ή εκτός έδρας υπηρεσία.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – φορομπηχτικών νόμων.
 • Κατάργηση νομοθετικού πλαισίου ποινικοποίησης και περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και απεργιών
 • Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε όλους τους χώρους. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
 • Ανθυγιεινό επίδομα για όλους όσους εργάζονται σε ανθυγιεινό περιβάλλον.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.
 • Μέτρα προστασίας εισοδήματος ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία
 • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
 • Να επιστρέψει η Φρεγάτα «Ύδρα» από την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.
 • Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα.
Συνέδριο ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Μηχανικών
Scroll to top