Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων το βράδυ της Δευτέρας 21 Νοέμβρη, ενώ συμμετείχε και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών (γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι).
Στη σύσκεψη μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την επίθεση που δέχονται αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί επιστήμονες στη ζωή και τη δουλειά τους, που εντείνεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αναδείχτηκε η διαχρονική επίθεση από όλες τις κυβερνήσεις με βάση τις επιταγές της ΕΕ, απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους για να εξασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα, τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, για να στηρίζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι εταιρείες και τα μεγαλογραφεία με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγοράς στα χέρια τους.
Τονίστηκε η σημασία της πλατιάς συμμετοχής στη συγκέντρωση στις 22/11 στις 13.00 στο υπουργείο Οικονομικών, η ενίσχυση της κοινής δράσης αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων, μαζί με τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες για μέτρα πραγματικής ανακούφισης όπως το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κ.ο.κ.
Τις εισηγητικές ομιλίες πραγματοποίησαν εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ο Ηλίας Τσιμπουκάκης και ο Αντώνης Αντανασιώτης.
Ο Ηλίας Τσιμπουκάκης ανέδειξε τη στόχευση του νέου νομοσχεδίου: Από τη μια το χτύπημα τόσο στους αυτοαπασχολούμενους με μικρά εισοδήματα με την οριζόντια επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των 10.1094 ευρώ όσο και στους αυτοαπασχολούμενους με καλύτερα εισοδήματα με την εισαγωγή του νέου κριτηρίου, του μέσου όρου του τζίρου ανά ΚΑΔ (Κωδικό Άσκησης Δραστηριότητας) που θα εκδίδει η κυβέρνηση κάθε χρόνο μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με αυτό, όποιος έχει δηλώσει έστω ένα ευρώ παραπάνω θα φορολογείται με επιπλέον προσαύξηση 35%. Αντίστοιχα όποιος έχει έστω και έναν υπάλληλο, ο μισθός του θα θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα, ενώ αν είναι 2 ή 3 ως τεκμήριο θα θεωρείται το 10% των μισθών των υπαλλήλων.
Από την άλλη, τη στήριξη στις μεγάλες εταιρείες αφού, όπως και στην περίπτωση του νόμου Κατρούγκαλου, προβλέπεται ανώτατο τεκμαρτό εισόδημα 50.000 ευρώ. Άρα, για τα μεγάλα γραφεία και εταιρείες, όσα και αν είναι τα ετήσια έσοδά τους, ανώτατο τεκμαρτό εισόδημα θα θεωρούνται τα 50.000 ευρώ. Αντίστοιχα, η προσαύξηση με βάση την υπέρβαση του ετήσιου μέσου όρου του τζίρου ανά ΚΑΔ θα φορολογείται επιπλέον μέχρι το διπλάσιο εισόδημα. Δηλαδή, όσες φορές παραπάνω και αν έχει ξεπεράσει τον ετήσιο μέσο όρο ο τζίρος της κάθε εταιρείας θα φορολογείται επιπλέον μόνο μέχρι το διπλάσιο ποσό. Όπως και με τον νόμο Κατρούγκαλου, έτσι και τώρα προβλέπεται ένα ανώτατο όριο τζίρου που δεν θίγει στην πραγματικότητα φορολογικά τα εισοδήματα των ισχυρών οικονομικά ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτών.
Η προκλητική, όπως τόνισε, εύνοια δεν σταματάει εδώ, αφού, στο όνομα πάντα της «φορολογικής δικαιοσύνης», το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης του κεφαλαίου κατά 60%, ενώ και ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών μειώνεται κατά 50%. Φοροαπαλλαγές που έρχονται να προστεθούν σε όσες είναι ήδη σε ισχύ για το μεγάλο κεφάλαιο.
Επιβεβαιώνεται έτσι ο σαφής προσανατολισμός του νομοσχεδίου αφού, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι δεν θα επιτρέπεται ούτε μια ζημιογόνα χρονιά, δεν θα μπορούν να μεταφερθούν οι ζημιές στην επόμενη, θα πεταχτούν εκτός δουλειάς χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στις επιστημονικές υπηρεσίες.
Έτσι επιδιώκεται να υπηρετηθούν τα ματωμένα πλεονάσματα και να συρρικνωθεί το μεγάλο κομμάτι αυτοαπασχολουμένων που αποτελεί σταθερή επιδίωξη κάθε κυβέρνησης και της ΕΕ, αφού, σύμφωνα και με τις σχετικές εκθέσεις του ΟΟΣΑ κ.ο.κ., η ύπαρξη τόσο διευρυμένου τμήματος αυτοαπασχολουμένων θεωρείται «διαρθρωτικό πρόβλημα» της ελληνικής οικονομίας.
Ο Αντώνης Αντανασιώτης τόνισε ότι οι διατάξεις του δεν πλήττουν ενιαία τους δικηγόρους, όπως φυσικά και τους υπόλοιπους επιστήμονες και επαγγελματοβιοτέχνες, αφού επιχειρούν ένα συντριπτικό χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους αλλά και μισθωτούς με μπλοκάκι, τόσο με χαμηλά όσο και με μεσαία εισοδήματα. Την ίδια στιγμή, όχι μόνο δεν θίγουν, αλλά ευνοούν πολύμορφα τις ισχυρές δικηγορικές εταιρείες, με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος κλπ. που με το νομοσχέδιο θα βγουν ακόμα πιο ενισχυμένες στην αγορά των νομικών υπηρεσιών, σπρώχνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων έξω από το επάγγελμα, ξεζουμίζοντας ακόμα περισσότερο τους μισθωτούς συναδέλφους.
Κάλεσε σε μαζικό, ανυποχώρητο αγώνα, ενάντια στο άδικο και εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο. Για μέτρα πραγματικής προστασίας της ζωής και της δουλειάς των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων: Την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά προστατευόμενο μέλος, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη διαγραφή χρεών για τους οικονομικά πιο αδύνατους, ιδιαίτερα αυτών που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας.
Ανέδειξε τον πραγματικό αντίπαλο, όχι μόνο την κυβερνητική πολιτική αλλά και την ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της που υλοποιείται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, σήμερα της ΝΔ, χτες του ΣΥΡΙΖΑ, προχτές του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των δικηγορικών εταιρειών και μεγαλογραφείων στον κλάδο μας, που τρίβουν τα χέρια τους με το νομοσχέδιο.
Τόνισε τη σημασία οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι να γυρίσουν την πλάτη στους δικηγορικούς συλλόγους και την Ολομέλεια, στον ΔΣΑ, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο επάγγελμα και τη Δικαιοσύνη. Ότι είναι οι ίδιοι που αρνούνται ή υπονομεύουν τις γενικές συνελεύσεις, όπως αυτή του ΔΣΑ και στηρίζουν με όλους τους τρόπους τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τα μεγαλογραφεία, αναμασώντας τα περί «ενιαίου δικηγορικού σώματος».
Αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή επίθεση που θα συνεχιστεί απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς δικηγόρους προκειμένου να γιγαντωθούν οι δικηγορικές και πολυεπαγγελματικές εταιρείες. Επίθεση που έχει διαδρομή από το παρελθόν με τα μέτρα για τη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος (κατάργηση τοπικής αρμοδιότητας, ελάχιστων αμοιβών, δυνατότητα διαφήμισης κλπ.), με όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο επάγγελμα και τη Δικαιοσύνη. Αλλά έχει παρόν και μέλλον με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2024 αλλά και το νομοσχέδιο του δικαστικού «Καλλικράτη» που είναι έτοιμη να καταθέσει η κυβέρνηση, για την άμεση κατάργηση σε πρώτη φάση 50 Ειρηνοδικείων, 15 Πρωτοδικείων, όπως και ορισμένων Εφετείων της χώρας, προκειμένου να υλοποιηθούν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επιταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας, που από κοινού στηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, ο Δημήτρης Μάρης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, η Σίσσυ Μανουσάκη από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Οικονομολόγων και η Στέφη Τσαμούρη από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικαστικών Επιμελητών.
Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο Ηλίας Τσιμπουκάκης κάλεσε σε πλατιά συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 22 Νοέμβρη στις 13.00 στο υπουργείο Οικονομικών, με προσυγκέντρωση στις 11.00 για τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς δικηγόρους στον ΔΣΑ και στις 12.00 για τους μηχανικούς και τους υπόλοιπους επιστήμονες στην Παλαιά Βουλή.