Σχέδια εγκατάστασης μονάδας LNG στο Βόλο – Πολλαπλό αρνητικό αποτύπωμα για τον λαό και το περιβάλλον

Οι πραγματικοί στόχοι της «πράσινης μετάβασης», οι κίνδυνοι σε βάρος του περιβάλλοντος και των λαϊκών αναγκών που προκύπτουν από τη δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Βόλο, αναδείχτηκαν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση που οργάνωσε, χτες το απόγευμα, η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, με θέμα «Πραγματικοί και κάλπικοι φίλοι της προστασίας του περιβάλλοντος. Το παράδειγμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Στην εκδήλωση μίλησε η Εύη Γεωργιάδου , μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, ενώ ακολούθησε συζήτηση.

Μιλώντας για τους κινδύνους που προκύπτουν από τα σχέδια δημιουργίας εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στο λιμάνι, η Εύη Γεωργιάδου τόνισε πως «η υπαρκτή πιθανότητα διαρροής, πυρκαγιάς ή έκρηξης στις σχετικές εγκαταστάσεις, με τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό. Πλήθος ατυχημάτων που έχουν συμβεί διεθνώς σε εγκαταστάσεις ΥΦΑ υπογραμμίζουν την επικινδυνότητα για τους ανθρώπους, τις υποδομές και το περιβάλλον. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες, στο Τέξας των ΗΠΑ, εκδηλώθηκαν πυρκαγιά και έκρηξη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας “Freeport LNG” που διαχειρίζεται μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής ΥΦΑ».

Στη συνέχεια ανέδειξε το αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα για την αεριοποίηση και υγροποίηση του αερίου είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η άντληση μεγάλων ποσοτήτων θαλασσινού νερού, η χρήση τοξικών ουσιών, η θερμική ρύπανση, τα ηχητικά ρεύματα κατά την κατασκευή εγκαταστάσεων, η αύξηση συνολικά της δραστηριότητας επηρεάζουν αρνητικά τους υδρόβιους οργανισμούς, με συνέπειες και στην αλιεία».

Αναλυτικά αναφέρθηκε και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις διαρροές μεθανίου, αλλά και τη χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμου, σημειώνοντας: «Ολοι αυτοί που υποστηρίζουν την “πράσινη μετάβαση” και κόπτονται τάχα για τη λεγόμενη “κλιματική κρίση”, αποκρύπτουν ότι το φυσικό αέριο, που αποτελεί μορφή υδρογονάνθρακα, επίσης με την καύση του παράγει αέρια του θερμοκηπίου. Πολύ δε περισσότερο, στις διάφορες φάσεις, από την εξόρυξη έως τη χρήση του φυσικού αερίου, δημιουργούνται διαρροές μεθανίου, το οποίο είναι ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι διαρροές μεθανίου κατά τη φάση της αεριοποίησης. Σύμφωνα με σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεθάνιο είναι ένας πολύ ισχυρότερος κλιματικός ρύπος από το διοξείδιο του άνθρακα (με δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη 28 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του διοξειδίου του άνθρακα σε διάστημα 100 ετών και 86 φορές σε διάστημα 20 ετών). Επιπλέον, το μεθάνιο συμβάλλει στον σχηματισμό όζοντος, το οποίο αποτελεί ισχυρό ατμοσφαιρικό ρύπο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σχεδόν το 80% των πλοίων LNG χρησιμοποιούν έναν τύπο κινητήρα που διαρρέει το 3,1% του καυσίμου στην ατμόσφαιρα».

Ενώ απαντώντας στους ισχυρισμούς όσων υποστηρίζουν αυτές τις επενδύσεις ότι υπάρχουν και θα εφαρμοστούν κανονισμοί ασφαλείας, υπογράμμισε ότι «ο κάθε ιδιοκτήτης εγκατάστασης ή άλλης δραστηριότητας δρα με κριτήριο την επίδραση που θα έχουν τα όποια μέτρα προστασίας στο ποσοστό κέρδους του και όχι με κριτήριο την εγγενή ασφάλεια, δηλαδή την αποφυγή των κινδύνων και την πρόληψη στην πηγή τους».

Μιλώντας για το αρνητικό αποτύπωμα που αφήνουν οι σχεδιασμοί αυτοί στον λαό της περιοχής, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «αυτοί που χάνουν από αυτές τις επιλογές είμαστε εμείς. Αντικειμενικά αυξάνονται οι κίνδυνοι να γίνει στόχος στρατιωτικής επίθεσης η περιοχή σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Αλλά και γιατί με την επιλογή αναγωγής του φυσικού αερίου σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, πέρα από την τεράστια σπατάλη Ενέργειας, ο λαός πληρώνει πανάκριβο ρεύμα. Αυτό αποδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα που προχωρά η απολιγνιτοποίηση και τώρα ακόμη περισσότερο με τις κυρώσεις στη Ρωσία και τις εισαγωγές του πανάκριβου αμερικανικού LNG». Ενώ τόνισε ότι η πολιτική αυτή προχωρά με ευθύνη όλων των αστικών κομμάτων, και της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ, και του ΜέΡΑ25.

Με το ΚΚΕ δίνουμε τη μάχη για τη ζωή που μας αξίζει

Καταλήγοντας, η Εύη Γεωργιάδου κάλεσε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, «στον δρόμο της ρήξης, της σύγκρουσης με τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, το κράτος τους και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζει», τονίζοντας: «Σήμερα μπορούμε ακόμη περισσότερο από κάθε άλλη φορά να φωτίσουμε ότι η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη για τον σοσιαλισμό. Για να ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική μπαίνουμε σήμερα μπροστά για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή, σε όλη την Ελλάδα.

Παλεύουμε για να μην προχωρήσουν τα σχέδια εγκατάστασης των υποδομών ΥΦΑ στην περιοχή του Βόλου και σε άλλες περιοχές. Είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, για να απεμπλακεί άμεσα η χώρα απ’ τη συμμετοχή στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου (…) Το σύνθημα που επιβεβαιώθηκε στις περσινές καταστροφές “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής”, φωτίζει τον δρόμο μας. Σας καλούμε να βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο, να δώσουμε τη μάχη για τη ζωή που μας αξίζει!».

(αναδημοσίευση άρθρου από την εφημερίδα Ριζοσπάστης, 16/6/2022)

Σχέδια εγκατάστασης μονάδας LNG στο Βόλο – Πολλαπλό αρνητικό αποτύπωμα για τον λαό και το περιβάλλον
Scroll to top