Πράσινη μετάβαση – Ενεργειακός Πόλεμος – κλιματικός νόμος. Κερδισμένοι και χαμένοι

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Πτολεμαΐδα η εκδήλωση της ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θέμα «Πράσινη μετάβαση – Ενεργειακός Πόλεμος – κλιματικός νόμος. Κερδισμένοι και χαμένοι».

Μετά την κεντρική ομιλία, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις που αφορούσαν ζητήματα όπως η ισορροπημένη αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής κοινωνίας, τις θέσεις των κομμάτων πρασίνων και οικολόγων σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το δίλημμα μεταξύ «βίαιης» και «ομαλής» απολιγνιτοποίησης και «πράσινης» μετάβασης.

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του Μάκη Παπαδόπουλου:

Η Πτολεμαΐδα και γενικότερα η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή που οι κάτοικοί της έχουν χορτάσει από μεγάλα λόγια και κάλπικες υποσχέσεις. Όμως πάντοτε στη ζωή έρχεται η στιγμή της αλήθειας.

Και αυτή η στιγμή ήρθε. Όλα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο είναι πολύ αποκαλυπτικά.

Αποκαλύπτουν όλους τους πολιτικούς συνένοχους στο έγκλημα της απολιγνιτοποίησης, το οποίο διαπράττουν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις. (…)

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που ο πρωθυπουργός, το Νοέμβρη του 2021, στη συνάντησή του με τους φορείς της περιοχής, δήλωνε ότι και η «πράσινη μετάβαση» είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ότι αυτό το μονόδρομο πρέπει να τον διανύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα δημιουργηθούν γρήγορα καλύτερες θέσεις εργασίας από αυτές που υπήρχαν πριν την απολιγνιτοποίηση.

Λίγους μήνες αργότερα, φέτος τον Απρίλη, ο πρωθυπουργός μας πληροφόρησε εξίσου κατηγορηματικά ότι προκειμένου να απεξαρτηθεί η ΕΕ απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να αυξηθεί προσωρινά η λιγνιτική παραγωγή και να παραταθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

Δεν πρόκειται όμως για ελληνική πρωτοτυπία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ήδη η γερμανική, η ιταλική και η βρετανική κυβέρνηση. Τώρα μας πληροφορούν ότι η νίκη του ευρωατλαντικού άξονα στον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία έχει μεγαλύτερη σημασία από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Έτσι, όσοι δικαιολογημένα απορούσαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το πώς η επείγουσα απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία θα έσωζε τάχα τον πλανήτη, την περίοδο που η Κίνα, η Ινδία, ακόμα και η Γερμανία, το 2021 αυξάνουν την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, έλαβαν μια διαφωτιστική απάντηση. Την ίδια απάντηση που σηματοδοτούσε η απόφαση της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, να συνεχίσουν για μεγάλο διάστημα να στηρίζονται ενεργειακά στο λιθάνθρακα και στο λιγνίτη, πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι κερδισμένοι της «πράσινης μετάβασης»

Σήμερα δύσκολα μπορούν πλέον να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους της πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης και τις ολέθριες συνέπειές της για το λαό. (…)

Η «πράσινη μετάβαση» δημιουργεί νέες ευκαιρίες για μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις (π.χ. μεγάλα αιολικά πάρκα) και ταυτόχρονα βοηθά στην ελεγχόμενη καταστροφή, στην ελεγχόμενη απαξίωση ενός μέρους του υπάρχοντος κεφαλαίου (π.χ. κλείσιμο λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής). (…)

Ενώ η ΕΕ αποφάσισε ήδη να διαθέσει ένα μεγάλο πακέτο 300 δισ. ευρώ, τα περισσότερα ως νέα δάνεια σε κράτη-μέλη, για το νέο σχέδιο απεξάρτησης απ’ τα ρωσικά καύσιμα που αφορά επενδύσεις στις ΑΠΕ, στις υποδομές υδρογόνου, στην ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κλπ. Ταυτόχρονα με την επιβολή των μέτρων των κλιματικών νόμων σε όλα τα κράτη της ΕΕ θα ανοίξει υποχρεωτικά η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πράσινου οικιακού εξοπλισμού, αναβάθμισης κτιρίων, ανοίγοντας μια μεγάλη κερδοφόρα διέξοδο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε λοιπόν τους μεγάλους ωφελημένους της «πράσινης μετάβασης». Σκεφτείτε ότι μόνο για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, η κοινοτική και κρατική χρηματοδότηση για έργα ενεργειακής μετάβασης αφορά ήδη ένα πακέτο επενδύσεων 7 δισ. ευρώ. (…)

Μεγάλος χαμένος πάλι ο λαός

Τα μεγάλα κέρδη των «πράσινων» επενδυτών δεν πέφτουν φυσικά από τον ουρανό. Διασφαλίζονται με τις δικές μας θυσίες, τις πολλαπλές θυσίες των λαών της ΕΕ.

Διασφαλίζονται με το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την αύξηση της ψαλίδας ανάμεσα στην αύξηση της παραγωγικότητας και τους πραγματικούς μισθούς, με την αύξηση των μαύρων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με αλυσίδα νομοθετικών ρυθμίσεων που κορυφώθηκε με το νόμο Χατζηδάκη. Διασφαλίζονται με το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ’ όλη την Ευρώπη. Οι ίδιες οι βρετανικές εταιρείες προειδοποιούν φέτος για τον κίνδυνο να ξεπεράσει το 30% το ποσοστό ενεργειακής φτώχειας στη Βρετανία.

Αξίζει να θυμηθούμε τις υποσχέσεις όλων των αστικών κυβερνήσεων ότι με την απελευθέρωση της αγοράς και τον ανταγωνισμό των ομίλων θα πέσουν οι τιμές, θα έχουμε φτηνό ρεύμα και να δούμε τι έγινε στην πραγματικότητα.

Έτσι, στην Ελλάδα η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έγινε με τεχνητό τρόπο πιο ακριβή απ’ την παραγωγή με εισαγόμενο φυσικό αέριο και από ΑΠΕ, γιατί υποχρεώθηκε να αγοράζει δικαιώματα εκπομπών ρύπων, στο πλαίσιο του Συστήματος Εκπομπών Δικαιωμάτων Ρύπων της ΕΕ. Το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων μιας λιγνιτικής μονάδας να ρυπαίνει έφτασε το Σεπτέμβρη του 2021 να είναι διπλάσιο απ’ το κόστος παραγωγής μιας λιγνιτικής μεγαβατώρας.

Δηλαδή, χωρίς τις δεσμεύσεις του Εμπορίου Ρύπων το κόστος λιγνιτικής παραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί στο 1/3 του σημερινού.

Έτσι, τεχνητά η εγχώρια λιγνιτική παραγωγή έγινε πιο ακριβή και οι αστικές κυβερνήσεις κάλυψαν με άφθονη προπαγάνδα την εγκληματική πολιτική της απολιγνιτοποίησης.

Σήμερα ο πρωθυπουργός μιλά ξανά για την ιστορική ευκαιρία ενίσχυσης των εισοδημάτων που θα εξασφαλίσει σ’ όλους τους κατοίκους η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι η Κοζάνη θα είναι μια απ’ τις 100 πράσινες έξυπνες πόλεις της ΕΕ.

Η αλήθεια είναι ότι η Δυτική Μακεδονία κατέχει σήμερα την πρωτιά στην ανεργία ανάμεσα σ’ όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι τα λαϊκά στρώματα ζουν στον αναπνευστήρα των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων.

Η αλήθεια είναι ότι στο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας οι δημότες υποβάλλουν αιτήσεις για εκπτώσεις, για να αντιμετωπίσουν το κόστος τηλεθέρμανσης.

Πριν, λοιπόν, μιλήσουν για έξυπνες πόλεις και έξυπνα σπίτια, ας φροντίσουν όλες οι οικογένειες, όλα τα σπίτια να μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους για θέρμανση, κλιματισμό, ηλεκτροδότηση. (…)

Συνένοχοι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

Η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών, η αποδοχή των κοινοτικών δεσμεύσεων για το εμπόριο ρύπων και η ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε βασικό καύσιμο μετάβασης, υλοποιήθηκε απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση αυτών των αντιλαϊκών κατευθύνσεις διαμόρφωσε ως κυβέρνηση το 2018 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο με δευτερεύουσες αλλαγές υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Την τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η παραγωγή ρεύματος από εγχώριο λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%, έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και δεν προχώρησε η κατασκευή νέων μονάδων. (…)

Όμως η συνενοχή των αστικών κομμάτων δεν αφορά μόνο την απολιγνιτοποίηση. (…)

Όλοι στηρίζουν τις νέες επιλογές της κυβέρνησης που θα αυξήσουν αντί να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, με αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος απ’ το Ισραήλ και την Αίγυπτο με βάση τα σχέδια EuroAsia και EuroAfrica. (…)

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι επίσης συνένοχοι για τη βαριά έμμεση φορολογία στα καύσιμα. Η εκτίναξη των κρατικών εσόδων από έμμεσους ειδικούς φόρους στην ενέργεια ως ποσοστό του ΑΕΠ υλοποιήθηκε με ευθύνη όλων των αστικών κυβερνήσεων. Έτσι φτάσαμε το 50% της τιμής που πληρώνουμε για το πετρέλαιο, για τα καύσιμα, να είναι κρατικοί φόροι που καταλήγουν σε μεγάλο βαθμό και πάλι στην ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Με άλλα λόγια, αν δεν υπήρχαν οι κρατικοί φόροι και δεν έπρεπε να διασφαλιστεί το κέρδος των εισαγωγών, των ομίλων διύλισης και της χονδρικής εμπορίας, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι μικρότερες απ’ το 1/5 των σημερινών.

Εξίσου αστεία και κάλπικη είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση της ΝΔ για τη δημιουργία καρτέλ και την ανοχή στην κερδοσκοπία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι για την «απελευθέρωση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτό το πλαίσιο επιτρέπει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που είναι μια μορφή λειτουργίας της απελευθερωμένης αγοράς. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που απ’ τη φύση του είναι το βασίλειο της κερδοσκοπίας, ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο Τσίπρας και ο υπουργός Σταθάκης μάς εξηγούσαν για τα οφέλη απ’ την αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών και του διασυνοριακού εμπορίου.

Τώρα παρουσιάζουν την κυβέρνηση της ΝΔ ως τη μοναδική υπεύθυνη, γιατί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται περισσότερο σε σχέση με την Ευρωζώνη.

Πού οφείλονται οι ψηλότερες τιμές στην Ελλάδα

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μαζί επέβαλαν ψηλότερους έμμεσους φόρους στα καύσιμα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Όλοι μαζί ευθύνονται για την ψηλότερη συμμετοχή του εισαγόμενου φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, σε αντίθεση με άλλες χώρες που ενίσχυσαν την παραγωγή από εγχώριες πηγές.

Όλοι στήριξαν στην πράξη ενεργά τη δημιουργία του καρτέλ των ΑΠΕ.

Όλοι μαζί διασφάλισαν το σύστημα εγγυημένων τιμών από το κράτος, με τις οποίες πληρώνονται σταθερά οι παραγωγοί ΑΠΕ διασφαλίζοντας καταρχήν σίγουρα κέρδη.

Έτσι οι παραγωγοί ΑΠΕ δε συμμετέχουν στην Ελλάδα στον ημερήσιο καθορισμό της τιμής του ρεύματος, ακόμα και σε μέρες που η παραγωγή τους κυριαρχεί στο ενεργειακό μίγμα.

Όλοι ευθύνονται επίσης για το γεγονός ότι η εισαγωγή φυσικού αερίου δε βασίστηκε σε μακροπρόθεσμα διμερή συμβόλαια κι έτσι κάθε αύξηση της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά περνάει κατά 100% στη λιανική αγορά.

Όλοι μαζί επέβαλαν τα χαράτσια, τα «πράσινα» ειδικά τέλη, τους «πράσινους» φόρους που γεμίζουν τα κρατικά ταμεία του Ειδικού Λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ΑΠΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έσπευσε να καλύψει ένα έλλειμμα 800 εκ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό Ενίσχυσης των μεγάλων ομίλων. Η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι αύξησε ξανά το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού και έθεσε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των «πράσινων» επενδύσεων. (…)

Φάρμακο – δηλητήριο

Εξίσου κάλπικη είναι η αντιπαράθεσή τους για το ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ενεργειακές κοινότητες, που θα μας οδηγήσουν τάχα στην ενεργειακή δημοκρατία. Βλέπουμε πώς αξιοποιούνται στην πράξη οι ενεργειακές κοινότητες για να αναθέσουν σε εταιρείες τα σχετικά προγράμματα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Γι’ αυτό και ήδη χρηματοδοτούνται απ’ το Πράσινο Ταμείο και στηρίζονται απ’ την Περιφέρεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους η διαμάχη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το ποιος θα είναι ο επόμενος μηχανοδηγός του τρένου της «πράσινης μετάβασης» δεν αφορά το λαό. Όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν προκύψει την επόμενη μέρα, θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα.

Κάθε φάρμακο που προτείνουν για κάποια απ’ τις ολέθριες συνέπειες της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, μετατρέπεται σε δηλητήριο για τις άλλες. Κανένα σχέδιο δήθεν προοδευτικής διαχείρισης δεν μπορεί να ακυρώσει τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, που γεννά φυσιολογικά τις κρίσεις, την ανεργία και τη φτώχεια.

Οι κρατικές επιδοτήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ δεν είναι μόνο ελάχιστες σε σχέση με τα βάρη που επωμίζονται οι εργαζόμενοι. Στην ουσία μας φορτώνουν με νέα δάνεια και επιδοτούν την αύξηση των τιμών, τον πληθωρισμό και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Μ’ άλλα λόγια, οι κρατικές επιδοτήσεις προσπαθούν μάταια να γεμίσουν με νερό το τρύπιο πιθάρι των Δαναΐδων. Εξάλλου οι κρατικές επιδοτήσεις δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό. Απ’ τη δική μας φορολογία προέρχονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. (…)

Η υπεροχή του σοσιαλισμού

Αυτή η διέξοδος υπάρχει. Είναι ο σοσιαλισμός. Είναι οι κοινωνική ιδιοκτησία που μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία του λαού. Είναι η εργατική εξουσία που μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά, επιστημονικά την παραγωγή με κριτήριο το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας. Είναι ο ενεργός, καθημερινός ρόλος των εργαζομένων στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων. Είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός του σοσιαλισμού που μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών για να εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια και η ανεργία, να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας απ’ τις εισαγωγές, να προστατευτεί η ασφάλεια των εργαζομένων, το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.

Είναι η επιστημονική έρευνα στο σοσιαλισμό που μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί χωρίς εμπόδια για να προβλεφθούν και να καλυφθούν έγκαιρα οι μελλοντικές λαϊκές ανάγκες, αντί να εγκλωβίζεται στην αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων για την καπιταλιστική κερδοφορία.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα και χειροπιαστά τι μπορεί να διασφαλίσει ο σοσιαλισμός σήμερα στην Ελλάδα:

1) Αφού θα απαλλαγούμε απ’ τις δεσμεύσεις του Εμπορίου Ρύπων και γενικότερα της Πράσινης Μετάβασης της ΕΕ, τα εγχώρια αποθέματα λιγνίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά για την ηλεκτροπαραγωγή με σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης, που θα αξιοποιούν και τις νέες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για την παραγωγή υδρογόνου, με μικρότερο κόστος απ’ το αντίστοιχο της παραγωγής του από ΑΠΕ.

2) Θα προχωρήσει η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και να αυξηθεί η σχετική ηλεκτροπαραγωγή, συμβάλλοντας και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Δε θα εξαρτάται πλέον ο βαθμός συμμετοχής των υδροηλεκτρικών έργων απ’ τον ανταγωνισμό των ομίλων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

3) Απαλλαγμένη απ’ τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εργατική εξουσία θα συνάψει αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες για την έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, με προτεραιότητα στα εντοπισμένα κοιτάσματα του Ιονίου, του Β. Αιγαίου και νότια της Κρήτης.

4) Θα δοθεί έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, απ’ την κατασκευή ηλιοθερμικών σταθμών μέχρι τον οικιακό εξοπλισμό, με προτεραιότητα τους μεγάλους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα μειωθεί δραστικά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

5) Με γνώμονα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα προσδιοριστεί το μέγεθος, η ορθή κατανομή και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων για να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στα δάση και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αντίστοιχα θα προσδιορίζεται ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης.

Πάνω απ’ όλα ο σοσιαλισμός θα κατοχυρώσει ότι τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η υγεία και η ίδια η εργατική δύναμη δε θα αποτελούν πλέον εμπορεύματα.

Όσοι αμφιβάλλουν ότι αυτά μπορούν να υλοποιηθούν, ας ρίξουν μια ματιά στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης για να δουν πώς ο σοσιαλισμός σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες εξάλειψε πριν από πολλές δεκαετίες το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και της ανεργίας. (…)

Φίλες και φίλοι, τα ψέμματα τελείωσαν.

Η ελπίδα βρίσκεται στη δική μας δύναμη, στην οργάνωση του δικού μας αγώνα. Και αυτή η δύναμη, η δύναμη του λαού όταν αποφασίζει να πάρει την τύχη του στα χέρια του είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορεί να τη νικήσει κανένα ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Αυτή η δύναμη του απλού εργαζόμενου όταν αποφασίσει να δράσει συλλογικά, να σημαδέψει και να αναμετρηθεί με τον πραγματικό αντίπαλό του, φάνηκε σ’ όλες τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουμε μπροστά για να ξεδιπλωθεί μια πλατιά αγωνιστική πρωτοβουλία για να μην πληρώσει ξανά ο λαός τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων και τα αδιέξοδα του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Δυναμώνουμε την προσπάθεια για να αυξηθούν οι πρωτοπόρες εστίες αντίστασης. Να πολλαπλασιαστούν τα παραδείγματα της Cosco, της ΛΑΡΚΟ, των Πετρελαίων Καβάλας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη δεχτούν για άλλη μια φορά να μειώσουν τις απαιτήσεις τους στα «όρια που αντέχει η οικονομία», δηλαδή στα όρια που δε θίγεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Καλούμε τους εργαζόμενους να επιλέξουν το δρόμο της πραγματικής σύγκρουσης με τις κατευθύνσεις, τις δεσμεύσεις, τις επιλογές της ΕΕ και της άρχουσας τάξης και όχι τα άσφαιρα πυρά της σοσιαλδημοκρατίας και του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Να παλέψουμε για την κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης και όχι για μειώσεις συντελεστών στα όρια που επιτρέπει η ΕΕ.

Να απαιτήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις, μείωση του εργάσιμου χρόνου, 35ωρο – 5ήμερο – 7ωρο και όχι ψίχουλα που δεν αναπληρώνουν τις τεράστιες απώλειες της προηγούμενης δεκαετίας.

Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι να αλλάξει απλά όνομα η ρήτρα αναπροσαρμογής και να συνεχίσει στην ουσία να πληρώνει ο λαός.

Να αγωνιστούμε για την κατάργηση των δεσμεύσεων του εμπορίου ρύπων και γενικότερα της πολιτικής της πράσινης μετάβασης της ΕΕ, για να αξιοποιηθεί ο λιγνίτης και τα εγχώρια ορυκτά καύσιμα. (…)

Σας καλούμε να μην εναποθέσετε τις ελπίδες σας στη μάταιη αναζήτηση απ’ τα πάνω μιας καλύτερης κυβέρνησης, ενός δήθεν μικρότερου κακού απ’ την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σας καλούμε να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ για να καταδικάσουμε όλους τους συνένοχους για τη σημερινή κατάσταση στην Πτολεμαΐδα και στη Δυτική Μακεδονία.

Να ρίξουμε κόκκινο στη νύχτα. Να ακυρώσουμε τα σχέδια της άρχουσας τάξης που για όλους εμάς προβλέπουν μόνο νέες θυσίες.

Ελάτε να βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο, στο δρόμο της ανατροπής. Ελάτε να παλέψουμε όλοι μαζί για τη ζωή που μας αξίζει.

Πράσινη μετάβαση – Ενεργειακός Πόλεμος – κλιματικός νόμος. Κερδισμένοι και χαμένοι
Scroll to top